joi, 31 iulie 2014

De mâine creștinii ortodocși intră în Postul Adormirii Maicii Domnului

Iubiți credincioși,
Începând cu data de 1 august pâna pe 15 august, intrăm într-o perioadă de post și reculegere duhovnicească, în care ne înfrânăm de la mâncarea de origine animală, ne luptăm să smulgem din noi răul și păcatul, citim mai mult din Sfânta Scriptură, ne uităm mai puțin la televizor, intrăm mai puțin pe internet (postul mediatic) și, desigur, intensificăm rugăciunea în viața noastră. Toate acestea sunt rânduite de Biserică nu să ne detoxifiem corpul de alimentația "otrăvită", pe care o mâncam în afara perioadei de post, ci pentru ca să ne sfințim viața, să ne dezlipim de cele materiale în vederea spiritualizării ființei noastre, dar și în vederea câștigării unei libertății față de duhul lumii de astăzi, care este consumist, pentru că este hedonist (ahtiat după plăceri).

Care este sensul spiritual al postului Adormirii Maicii Domnului?
Este postul dedicat Maicii Domnului înainte de cea mai mare sărbătoare a Ei, care ne aduce aminte de un eveniment major din viața celei mai neprihanite ființe de pe pământ: Cinstita ei Adormire, adică mutarea ei la ceruri aproape de Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos.
Sensul spiritual al acestui post este în primul rând recunoștința noastră sfântă față de cea care ne-a adus cel mare mare dar pe pământ: Fiul lui Dumnezeu făcut Om ca noi, dar și un bun prilej de a medita la propria noastră moarte (din păcate trăim de parcă am fi nemuritori pe acest pământ, fără perspectiva iminentă a morții), care am vrea să fie ca a Maicii Domnului: întâmpinați de Hristos și înconjurați de îngeri și de cei dragi (nu este o viziune siropoasă asupra morții, ci în deplină concordanță cu ceea ce Îi cerem lui Dumnezeu la fiecare slujbă: "sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, fără înfruntare, în pace și răspuns bun la înfricoșata Judecată a lui Hristos").
Cum postim (de mâncare) în această perioadă?
Se postește obișnuit, adică nu consumăm mâncare de origine animală (carne, lactate și ouă) și nu bem băuturi alcoolice. Avem două dezlegări la pește și vin: la sărbătoarea Schimbării la Față, precum și la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (anul acesta cade vineri și este zi de post cu dezlegare la pește și vin).
Ce slujbe specifice vom săvârși în parohia noastră în acest post?
Pe lângă Sfânta Liturghie din fiecare duminică și sărbători (Schimbarea la Față, miercuri 6 august; Adormirea Maicii Domnului, vineri 16 august), vom avea în fiecare seara (pâna pe 10 august inclusiv) Cinstitul Paraclis al Maicii Domnului, adică cea mai frumoasă rugăciune adresată Împărătesei Cerului. De asemenea, vom avea și spovedanii pentru toți cei care vor să-și lumineze haina sufletului.
De aceea, vă invităm cu mare drag să ne fiți alături la aceste slujbe dedicate Maicii Domnului.
Programul detailat îl puteți afla de pe adreda de facebook al parohiei noastre 
Să ne dea Domnul un post cu folos și har de Sus!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!