joi, 7 noiembrie 2013

Credincioşii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril – vineri, 8 noiembrie 2013

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi pe 8 noiembrie sunt cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii Ortodoxe, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai calda decât ar trebui sa fie în această perioada a lunii. Nu numai ca este păcat să nu cinsteşti vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodărie, se spune… Munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede că cel care încalcă această tradiţie se va chinui mult în ceasul morţii sale. Pe lângă aceasta zi calda, tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare.


Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Sfântul Arhanghel Mihail

În limba ebraică, numele sau înseamna “Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care “strigă”: “Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?”, si asa s-a intocmit soborul, adică adunarea si unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii  vor iesi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfantul Arhanghel Gavriil

În limba ebraică, Gavriil înseamnă “bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Vesteşte Sfinţilor Părintilor Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia naşterea Inaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întăreşte ca să nu se îndoiască de nimic, călauzeste Sfanta Familie în Egipt şi aduce femeilor mironosiţe vestea Învierii Domnului.

Sursa: Crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!